Добре дошли

Този блог се премести на http://banicka.cz - наш собствен домейн - Посетете ни!

29 ноември 2011 г.

Чешката бира - основи :)

Ясно е че чешката бира е една от най-добрите в света. За разлика от България не всички видове се сервират във всяко заведение.

Преди да влезете в заведение, вижте логото на бирата/пивоварната, която се предлага, за да не се окажете разочаровани.

С течение на времето ще опиша различните марки бира, сега, обаче ще се спра на видовете бира, според носителя. Как звучи само а?

Бутилирано пиво
Ако искате да си купите бира с бутилката от магазин, няма да има проблеми. В България ви питат "носите ли бутилка" или ви казват "о ще трябва да я върнете" или "ще ви хвана за бутилка", тук просто си е включена в цената и няма да ви тормозят с горните въпроси, което си е улеснение, ако не знаете чешки.

Ако сте насъбрали много бутилки, можете да ги върнете в магазина и да си купите още бира или НЕЩО друго - бутилката е като разменна монета - можеш да си купиш всичко с нея или да вземеш кеш.

Наливно пиво
В повечето заведения има наливна бира. Тук няма големи разлики с България. Ако сте чужденец, първо ще ви попитат, обаче дали искате втора бира, преди да ви донесат такава. Ако ви помислят за чех - направо ще ви донесат, ако не сте си "затворили" халбата.

Танково пиво

Най-най хубавата бира. Ако видите заведение с надпис "Tankovy", направи влизайте. Пивоварните доставят до заведението бира, която се съхранява в танкове и се налива директно от там. Ако сте дошли в Прага и не сте опитали такава бира, сте си загубили времето.

Пластмасова бутилка
Все повече бири се предлагат в пластмасови бутилки. Не се купуват много-много, главно заради качеството на бирата, но пък цената е добра.

Кенче
Разбира се, че има. Втора по вкус бира след танковото пиво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар